İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş: “Tüm sektörleri eşit ve güçlü bir şekilde temsil etmek istiyoruz”

Türkiye istif makineleri sektörü, 2021 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek pazar adetlerine ulaştı. Pazarın büyümesinde kiralama yönteminin önemli bir payı olduğuna dikkat çeken İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, “Kiralama, tüm pazarlarda önemli bir yere sahip. Bu kapsamda Eylül-Ekim aylarında yurt dışından da birçok katılımcının yer alacağı Uluslararası Kiralama Kongresi düzenlemeyi hedefliyoruz. 3 gün sürmesi planlanan bu etkinlikte kiralamanın önemini, sektördeki yerini ve son kullanıcılara sağladığı faydaları ele alacağız” dedi.

Taşıma, kaldırma ve istifleme makineleri sektörünün yüzde 80’inden fazlasını temsil eden İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER), temsil ettiği firmaların ticari faaliyetlerini gerçekleştirirken, karşılaştığı sorunların çözülmesinde ve bu alanlarda yapılacak düzenlemelerin oluşturulmasına yardımcı oluyor. 2021 yılında düzenlenen 8. Olağan Genel Kurul toplantısında yeniden İSDER Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Serkan Karataş, İSDER’in yeni yönetimini oluşturduklarını ve sektöre katkı sağlamak için yönetim ve planlama aşamalarını gözden geçirdiklerini belirtti. Karataş, bu süreçte başta eğitim alanı olmak üzere istif makineleri sektörünün bulunduğu tüm alanlarda faaliyetlerinin kapsamını artıracaklarını söyledi.

“Üye sayımızı 60’a çıkararak, 2022’yi tamamlamak istiyoruz”

Temsil ettiği tüm sektörleri tek bir çatı altında toplama hedefiyle 2006 yılında kurulan İSDER, 50’nin üstünde üyesiyle sektörü ileriye taşıyarak, kapsamlı çalışmalar yürütüyor. İSDER’in faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Karataş, “Türkiye istif makineleri sektörünün ilk ve tek derneği olan İSDER’de üye sayımızı 60’a çıkararak, 2022’yi tamamlamak istiyoruz. 2021 yılının haziran ayında gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuz sonrasında yeni dönemdeki planlarımız, pandemi süreciyle ertelenmişti. Pandeminin etkisini kaybetmesiyle yeni yönetim olarak faaliyetlerimize hızlı bir şekilde başladık. Yeni dönemin tüm sektöre ve paydaşlara hayırlı olmasını diliyorum. Yönetim kurulumuzla birlikte ilk olarak başkan yardımcılığı görevlerinde bir takım iyileştirme ve değişiklikler gerçekleştirdik. Buradaki ana hedefimiz, tüm üyelerimizin ve derneğimize bağlı bulunan forklift, istifleme, depo ve raf sistemleri, platform, vinç ve konveyörler gibi tüm sektörlerin eşit oranda güçlü bir şekilde temsil edilmesidir” ifadelerine yer verdi.

 Eğitim çalışmalarına öncelik verildi

Yeni yönetim ve organizasyonla birlikte yeni görevler ve çalışmalara da başladıklarını ifade eden Serkan Karataş, bu doğrultuda ilk olarak başkan yardımcılarının görevlerini belirlediklerine dikkat çekti ve şunları söyledi: “İSDER olarak ana hedefimiz, sektörün eğitim çalışmalarını hızlandırmak. Bu hedefimiz için yeni yönetim kurulumuzda eğitimden sorumlu bir başkan yardımcısı seçtik. İSDER, 7 coğrafi bölgede 7 teknik liseyi destekliyor. Bu projemize uzun yıllar devam ediyoruz. Bunun haricinde yeni dönemde ilk olarak Avrupa Birliği Kalkınma Fonu’nun hazırladığı ve İSDER’in desteklediği eğitim organizasyonu gerçekleştireceğiz. IQVET-III Projesi ile teknik lise öğretmenlerimizi, sektörümüzde yer alan makinelerin kullanımı, iş sağlığı ve güvenliği konularında bilgilendireceğimiz eğitim çalışmalarını hayata geçireceğiz. Bu eğitimlerimizden faydalanan öğretmenler sayesinde, yüzlerce belki de binlerce öğrenciye eğitim anlamında katkı sağlanacak. Eğitim faaliyetlerindeki bir diğer hedefimiz ise eğitim portalı yapmak. Burada belki de İMDER’le beraber koordinasyon sağlayarak, operatörlere ileri seviye eğitim vereceğimiz bir çalışmayı hayata geçirebiliriz. Bu projenin istif ve iş makineleri sektörüne katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu eğitimimiz için düzenlenen protokol Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde yakın zamanda devreye girmiş olacak. Eğitim faaliyetleri bizim için çok önemli. Çünkü İSDER olarak pazarda mevcut ticari şartlar dışında uzun yıllar iz bırakmak istiyoruz.”

“İSDER, ulusal ve uluslararası alanda önemli çalışmalara imza atıyor”

İSDER, çalışmalarını yurtiçi ve yurt dışı üye olduğu komiteler, federasyonlar gibi organizasyonlar ile destekliyor. Derneğin üyeliklerinden ve işleyişinden bahseden Serkan Karataş, “İSDER olarak devletimizle yeni yasalar ve kanunlar noktasında bir çözüm platformu olarak devrede oluyoruz. Aynı zamanda tüm sektörü, tek bir noktadan temsil etme kabiliyetine sahibiz. Özetle bir sivil toplum kuruluşuyuz. Türkiye’de İSDER olarak üyesi olduğumuz bazı komiteler var. Ana iş birliğinde olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı MAKTEK Makina Teknik Komitesi’nde iş makineleri çalışma grubunun üyesiyiz. Bunun dışında üst kurul olan Makine Federasyonu’nun (MAKFED) yönetim kurulu üyesiyiz. Ayrıca TOBB ve TSE’de de üyeliğimiz bulunuyor. Ulusal alanda olduğu gibi uluslararası alanda da aktif üyeliklerimiz bulunuyor. Özellikle FEM’de (Avrupa İstif Makineleri Federasyonu) aktif olarak yürütme kurulu üyeliğimize devam ediyoruz. Avrupa Federasyonundaki görevlerimiz ile ülkemizdeki iş sağlığı ve güvenliği, ürün kalitesi ve pazar paydaşları açısından ciddi katkılar sağlıyoruz. Federasyonda Avrupa’daki ürünlerin güvenlik, kalite ve gümrük mevzuat standartlarını takip ederek bakanlıklar nezdinde koordinasyon sağlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Hedef Avrupa’nın ilk 3 pazarından biri olmak

Türkiye istif makineleri sektörünün dünyada önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Karataş, sektörün ihracat hacmini 2 milyar dolar seviyelerine çıkarmak istediklerini söyledi ve şunları ekledi: “Türkiye istif makinesi sektörü, 130 bin kişiye istihdam sağlayan Avrupa’nın 6 büyük pazarı. İSDER olarak pandemi sonrasında oluşan pazar hareketliliğini dengeleyerek Avrupa’nın ilk 3 pazarından biri olmayı hedefliyoruz. Bulunduğumuz pazarda alt sektörlerimizle birlikte ciddi yerli imalatçılarımız bulunuyor. İSDER olarak hem yerli imalatçıların hem ticaret yapan firmaların bir arada bulunduğu bir kuruluş olduğumuz için sektörde güçlü bir konumda bulunuyoruz. Dernek olarak öncelikle yerli üreticilerimizi destekleyerek 600 milyon dolar olan ihracat hacmimizi 2 milyar dolar seviyelerine çıkarmak istiyoruz” sözlerini kaydetti.

“2021’de Cumhuriyet tarihinin en yüksek pazar adetlerine ulaştık”

İSDER, ulusal ve uluslararası bütün platformlarda yerli üreticileri destekleyecek çalışmalar yapıyor. Bu amaçla bakanlıklar ve yatırımcılar ile birlikte hareket ederek sektörü ileri taşıyor. Bu destekler sonucu istif makinesi sektörü ciddi bir ivme kazanarak büyüme gerçekleştiriyor. Sektörün büyüme ivmesini sürdürdüğünü belirten Serkan Karataş, 2021’de Cumhuriyet tarihinin en yüksek pazar adetlerine ulaştıklarını söyledi ve konuşmasına şu şekilde devam etti: “Türkiye pazarının pandemiyle birlikte son 1.5 yıldır ciddi bir büyüme kaydettiğini düşünüyorum. Pazar verileri yaklaşık 2 yıldır yayınlanamıyordu. Bu aşamada Rekabet Kurumu’na yapmış olduğumuz başvurunun olumlu sonuçlanmasıyla birlikte haziran ayı itibariyle geçmişe dönük verileri yayınlayarak, pazar verilerini daha net bir şekilde görebileceğiz. Yurt dışında üye olduğumuz derneklerden aldığımız bilgiler ve yükleme verilerine baktığımız zaman, 2021 yılında Cumhuriyet tarihinin en yüksek pazar adedini yakaladığımız ön görülüyor. 2022 yılında da pazarın aynı seviyelerde hareketli olacağını düşünüyoruz. Fakat bu süreci, global anlamda bütün sektörlerin yaşadığı tedarik, navlun ve lojistik problemler derinden etkiliyor. Şu anda bazı ürünlerdeki uzun teslimat süreleri ve özellikle uzak doğu noktasındaki tedariklerde ciddi navlun maliyetleriyle karşı karşıyayız. Bu konuda tüm üye firmalarımız; Türkiye sanayisinin ilerlemesi, büyümesi ve durmaması için gerekli tüm önlemleri, planlamaları yapmaya devam ediyor. Bu noktada tüm kullanıcılarımıza kesintisiz hizmet verebilmek için ürünlerin tedariğinde var olan bütün gücümüzle mücadele etmeye devam ediyoruz.”

İSDER, 3. Uluslararası Kiralama Kongresi’ne hazırlanıyor

Makine kiralama yönteminin istif makineleri sektörünün var olduğu bütün pazarlarda çok önemli bir yerde bulunduğunu kaydeden Karataş, “Türkiye’de istif makineleri sektöründe kiralama yöntemini en fazla kurumsal müşteriler kullanıyor. Bu yöntemde talep ve ihtiyaçlara göre kısa dönem veya uzun dönem kiralama opsiyonları sunuluyor. Türkiye’de kiralama yöntemi, ilk olarak bizim sektörümüzün çalışmalarıyla yer edindi. Bu doğrultuda İSDER olarak daha önce iki farklı kiralama kongresi yaptık. Çünkü kiralama sektörüne verdiğimiz önem ve ciddiyet tüm uluslararası platformlarda büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla bu yönde yaz sonunda eylül veya ekim ayında 3. Uluslararası Kiralama Kongresi’ni düzenlemeyi planlıyoruz. Kongreye kiralama sektörüyle ilgili Avrupa, Amerika ve Çin’den büyük firmalar ve üyesi olduğumuz organizasyonlardan katılım sağlayacak. Etkinliğimizi 3 gün sürecek şekilde plandık. Etkinliğimizde kiralamanın öneminin, sektördeki yerini ve son kullanıcılara faydasının tekrar altını çizeceğiz. Son olarak İSDER olarak 8-11 Haziran’da sektörümüze hitap eden WIN EURASIA Fuarı’na da katılacağız. Bu fuarda özellikle 5G teknolojisini, robot kullanımını devrede olduğu bir sanayiyi kullanıcılarımız ve paydaşlarımızla birlikte deneyimleyeceğiz. Yeni fuarın da sektörümüze hayırlı olmasını temenni ediyorum” açıklamalarıyla sözlerini sonlandırdı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − eight =

scroll to top